Best selection of premium Joomla 1.6 template

Nasza kuchnia

    Nasz Szpital  Uzdrowiskowy dysponuje klimatyzowaną jadalnią zlokalizowaną na terenie obiektu.
    Ciepła i przyjazna aranżacja wnętrza, oraz wysokiej klasy wyposażenie zaplecza a także wysokie kwalifikacje naszych pracowników gwarantują najwyższej jakości posiłki.


    W naszej kuchni każdy miłośnik dobrego smaku znajdzie coś dla siebie. Kładziemy duży nacisk na przygotowywanie potraw ze świeżych i regionalnych produktów. Wszystkie potrawy przygotowywane są przez naszych kucharzy, w naszej kuchni.

    Prawidłowe odżywianie to nie tylko warunek dobrego samopoczucia i siły, by stawiać czoło codziennym wyzwaniom. Właściwa dieta - zawierająca odpowiednią ilość potrzebnych oraganizmowi składników odżywczych - pozwala także w naturalny sposób zapobiegać wielu chorobom.


   

    Mamy bogatą ofertę żywieniową, opartą na polskiej kuchni tradycyjnej z daniami o dużej różnorodności.

     Trzy pełne posiłki ( obiad dwudaniowy) uzupełnione są deserami. 
Smak naszych zup, potraw z mięs, ryb oraz surówek wywołuje uśmiech na twarzy niejednego kuracjusza. Dbamy nie tylko o smak naszych dań, ale także estetyczne ich podanie.

    Możemy pochwalić się ciastami pieczonymi według własnych receptur oraz własnoręcznie wykonanymi wyrobami takimi jak: pierogi, kopytka, które mają swoich stałych wielbicieli.


    W naszym ośrdoku żywimy kuracjuszy zgodnie z wytycznymi Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia. Posiłki podawane są zgodnie z zaordynowaną dietą lekarską.
*wszystkie fotografie potraw są autentycznymi fotografiami dań serwowanych przez naszą kuchnię

Rodzaje diet stosowanych w naszym ośrodku

1. Dieta Podstawowa
    Dieta w żywieniu ludzi zdrowych
oparta na racjonalnych zasadach żywienia składa     się z:
    - białka - 10-20% zapotrzebowania energetycznego
    - tłuszczy - 20-30%
    - węglowodanów - 50-60%
    - ryb - 2 razy w tygodniu
    - warzyw i owoców - do każdego posiłku
    - mięsa - szczególnie drobiowe

    - minimalizowanie  zawartości tłuszczy nasyconych na rzecz tłuszczy roślinnych    (np. oliwa z oliwek, oleje roślinne)




2. Dieta niskocholesterolowa
    Dieta niskocholesterolowa ograniczona pod względem zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych jako nieodzowny warunek profilaktyki chorób układu krążenia. 

3. Dieta cukrzycowa
    Dieta cukrzycowa uboga w węglowodany( 45-50% wartości energetycznej). Powinny pochodzić przede wszystkim ze zbóż, warzyw i owoców. Cukier w postaci sacharozy jest maksymalnie ograniczony. Przewaga tłuszczy nienasyconych nad nasyconymi(do 30% wartości energetycznej). Stosunek białka zwierzęcego  do białka roślinnego w diecie wynosi 1:1 (15-20% wartości energetycznej)

4. Dieta niskokaloryczna
    Dieta niskokaloryczna jest przede wszystkim zbilansowana pod względem zaopatrzenia oragnizmu w niezbędne składniki odżywcze. Obfituje w  warzywa i wysokiej jakości produkty białkowe. Węglowodany stosowane są z ograniczeniem do produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego charakteryzują się wolniejszą przyswalajnością glukozy.

 

    Tłuszcze zwierzęce zawierające duże ilości cholesterolu zastępujemy w miarę możliwości tłuszczami roślinnymi. Dieta bogata jest w mięso ryb morskich, które obfituje w kwasy Omega3 i witaminę D. Kaloryczność tej diety jest na poziomie 1500kcal i 1000kcal. Dzięki takim dietom składającym się z trzech głównych posiłków w tym dwóch przekąsek można stracić od 1 do 2 kg tygodniowo. Pogadanki i konsultacje żywieniowe , wytrwałość w stosowaniu diety oraz ruch fizyczny to elementy , kóre dają wspaniałe rezultaty w odchudzaniu.
    Podczas pogadanek i konsultacji dietetyka można otrzymać przykładowe, dekadowe jadłospisy z wyliczeniem wartości odżywczych jak i przykładowe receptury. Po zakończonym turnusie udzielamy także porad dotyczących kontynuowania diety niskokalorycznej po powrocie do domu.

5. Dieta w dolegliwościach wątroby
   
Dieta  lekkostrawna, niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika. W diecie wykluczamy tłuste potrawy oraz produkty wzdymające i ciężkostrawne. Technika sprządzania takich potraw to: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w  folii, duszenie bez obsamażania.

6. Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśnym nieżycie żołądka
    To przede wszystkim ograniczenie produktów i potraw silnie pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Uwzględnienie w diecie produktów hamujacych wydzielanie soku żołądkowego oraz produktów neutralizujacych działanie kwasu solnego. Wskazane 5 posiłków dziennie w małych porcjach.
Technika sporządzania takich potraw to: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w  folii, duszenie bez obsmażania.

7. 
Oferta dodatkowa
Możemy w niektórych przypadkach realizować dietę wegetariańską, bezglutenową

            oraz diety dla osób z alergią pokarmową.
Udostępniamy również porady i przykładowe jadłospisy dla poszczególnych diet.